Välkommen!

Är en 34årig Stockholmsmorsa.
Mamma till Minna [081124],
Love [100626] och
Elias [160110].
I bloggen skriver jag om vardagen, mående, tankar & känslor och mina diagnoser.
[Den andra Johanna]
Skriver även om dotterns ovanliga kromosomavvikelse, lindriga utvecklingsstörning och ADHD, sonen Loves ADHD.


Follow on Bloglovin
#4 BF 190927

Arkiv:
Rökfri
Slutade röka12 augusti, 2018 - 22:00
3,1 år sedan.

Språng 7

SPRÅNG 7
Även det sjunde och sista utvecklingsprånget under barnets första år utmärks av klängighet, grinighet, sämre aptit och sömn. Barnet är också håglöst, svartsjuk, mindre livlig och ofta ”barnsligare”. Den här klängperioden brukar börja när barnet är mellan 40 och 44 veckor. Själva språnget sker ungefär i 46:e veckan, det vill säga vid 10-11 månader. Nu lär sig barnet att om man vill nå ett visst mål måste man göra saker i en särskild ordningsföljd. Barnet börjar kontrollera vilka saker som passar ihop innan han försöker stapla dem på varandra. Barnet är mer medvetet om sina handlingar och vilka konsekvenser dessa får. Det försöker ta på och av sina kläder, kan härma flera gester och hjälpa till med enkla saker. Det övar sin kropp oavbrutet: klättrar, kryper, böjer knäna, kastar boll.

Så kan du hjälpa barnet: Ge det en stor lätt boll, burkar att stapla i varandra, enkla pussel. Låt barnet prova en nyckel i ett nyckelhål, ösa upp sand eller lägga saker i en burk och sätt sedan på locket. Ordna så att barnet kan röra sig, gärna på en madrass på golvet. Låt barnet träna på att äta och klä sig. Utvecklingsprången upphör inte för att barnet fyllt 1 år. Ett nytt kommer vid 13 månader, ett annat vid 16 månader och ett tredje ungefär vid 18 månader. Och fler följer under småbarnsåren. Men aldrig blir utvecklingsperioderna så täta och avgörande som under det första året.


Well, ja, nu märks det verkligen.

Minna har juh varit klängig sedan födseln, haft problem med mat och sömn i flera månader, men som värst de senasre 2-3 månaderna, men nu..

Nu kan jag inte lägga henne på filt på golvet, sätta henne i babysitter, lägga henne själv eller någonting sånt utan att hon börjar gråta och ser nästan rädd ut.
Panikgråten.. :(

Maten krånglar så nu lever Minna 11 månader på välling och gröt, i små, små portioner.

Sömnen?
Ja vanligtis såhär.
Vaknar vid 8-10tiden
Sova middag vid 11-12tiden (sover 40min – 3h)
Sova middag vid 15-16tiden (sover 20min  – 1h)
Sover för ”natten” vid 20-21 (sover ungefär 3h)
Vaken mellan 3-5h
Sover ca 3-5h

Kan ibland se bättre och även sämre ut..

Det har gått så långt att jag som är en ”igelmamma”, som klänger mej fast vid Minna och inte kunnat sova en enda natt utan henne vid min sida sedan hon föddes (ja Minna sover fortfarande mellan oss i vår säng), har nu blivit så less på dessa nätter att jag insett att vi måste börja vänja henne att sova i egen säng, och ja, i eget rum.
Jonas har sovit på soffan i flera veckor nu. :(

Och ”Så kan du hjälpa barnet” funkar juh inte då Minna inte ligger där i utvecklingen. :(

Tycker så sablarns synd om Minna..

2 Responses to Språng 7

  • emelie o elliott skriver:

    tycker oxå jättesynd om henne, hoppas att de vänder snart! HAr bestämt mig för att inte skydda bloggen iaf. Fick ett par kommentarer som verkligen fick mig att tänka efter. VAd har jag att skämmas över egentligen? so what om det pratas? ja menar..de enda jag skriver om är ju ändå vardagslivet som mamma, vilket många andra oxå gör. Det är inge fel med o vara mamma till en underbart söt liten pojke ju! Har bestämt mig för o ta de som en komplimang att folk härifrån läser istället. De måste ju tycka om det jag skriver-varför skulle de annars kika in?
    Haha..tänk vad lätt det är att falla tillbaka till den man en gång varit. Var förr sådan, att jag brydde mig om vad folk tyckte o tänkte om mig. Men när jag slutade gymnasiet så bestämde jag mig för att de fick vara nog med det! Att folk fick prata hur mkt de ville *om de nu va så de ville ha de* Men ja, nu lyckades jag nog att falla tillbaka dit igen för en stund. Men nu är jag tillbaka igen =) JAg har allt man behöver ha, så varför bry sig om vad andra tycker? vad jag babblar på. kramar

  • froidan skriver:

    Usch, Anton är i den där perioden nu. Så fruktansvärt jobbigt!

    Han ligger & sover i mitt knä nu, så fort jag lägger ner han så vaknar han. Och han vägrar sitta själv en stund & leka tex. Och det är bara jag som duger, kan inte ens på gå toa själv ;/

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.