Välkommen!

Är en 34årig Stockholmsmorsa.
Mamma till Minna [081124],
Love [100626] och
Elias [160110].
I bloggen skriver jag om vardagen, mående, tankar & känslor och mina diagnoser.
[Den andra Johanna]
Skriver även om dotterns ovanliga kromosomavvikelse, lindriga utvecklingsstörning och ADHD, sonen Loves ADHD.


Follow on Bloglovin
#4 BF 190927

Arkiv:
Rökfri
Slutade röka12 augusti, 2018 - 22:00
2,2 år sedan.

30 Responses to Phil & Teds – Syskonvagn

 • Anna skriver:

  Hejsan!

  Har en sport som jag är galet nöjd med. Har en son på 3 månader och en son på 2 år (i februari). Har endast en vinteråkpåse till den minste och det fungerar alla tiders. thumbsup

 • sandra skriver:

  Hej vi har en sport vi är supernöjda med. Vi väntar syskon i april så har bara användt den som enkelvagn ännu, men kan inte komma på något dåligt med den ännu. Är svinsmidig och lätt att fälla upp och ner.
  Det enda jag hört om den när man har båda barnen är att man inte kommer åt lastkorgen under eller kan hänga en vanlig skötväska på utan får köpa en sidobag till.

  Kram sandra elina och lillefot.

 • Martina skriver:

  ja,jag blir förvånad,då vi båda tidigare pratat om hur sjuk den är, att ha ena barnet i ”varukorgen”, så jag blir lite chockad att du nu överväger den..
  Och det är väl just det, vem ska ligga under?
  Minna? och missa ”utsikten”, eller bebisen? och själv får du krypa ner på knä och böka, ligger bebisen längst ner är ju bebisen bortvänd från dig?dessutom ligger han/hon under,hur blir det då med uppsikten?
  samma gäller ju minna,som dessutom i regn och rusk ska sitta under regnskydd och stänkskydd helt avskärmad i knä nivå..

  jag tycker det är en sjuk konstuktion…finns fina smidiga vagnar där du kan ha liggkorg på enasidan vänd mot dig och sittplats vänd ifrån dig för syskon….

  ja,den kanske är minst till ytan och smidigast så,men ska det verkligen gå före barnens behov?
  dessutom finns ju ingen ”last” yta, du kan iprinsip int eha skötväska på handtaget,och nån shopping med en del påsar får du ju hoppa..

  personligen skulle jag tycka det var värt en lite större vagn för att få ha båda barnen i normal nivå och god uppsikt över båda..
  har ju sett på bussar och t-banor hur vettskrämda barnen längst ner varit som sitter helt inburade bland alla männsikors knän och blöta jackor och mammor som inte haft utrymme att sätta sig på knä och lugna dem..javisst nu är man ju inte ute i trängsel så ofta,men endå…..

  så det är varförGrin

 • Johanna skriver:

  Ja, hoppas inte du tar detta fel nu Martina, men..
  Det är skillnad på att prata syskonvagn när man har ett barn, och när man har/väntar två.

  Vet inte heller hur du gjorde med Nea, men jag hade Minna väldigt mycket i sjal och sele, och planerar att ha denna bebis så med.

  Vi har gått igenom för och nackdelar med alla syskonvagnar, ALLA (som vi vet finns) och de breda vagnarna går inte in i alla bussar eller bakluckor, hur dessutom måste jag kunna köra ner vagnen i vårat förråd och in i förrådet.

  Tycker det är trist att det inte finns någon vagn som passar alla mina och Jonas önskemål.
  Tror du kommer förstå bättre när du väntar nummer två och det blir mer viktigt då.

  Regnskydd finns till bak och framsida på phil & ted, så inget utav barnen behöver bli blött eller få blåst.

  Vad menar du är barnets behov?
  Närhet och det är det vi planerar att ge våra barn, med sjal & sele.
  Dessutom ska Minna börja dagis, lära sej gå, o.s.v. och därför passar det med denna vagn.

  Märks att du inte läst lika mkt om P&T som vi, skötväska har man visst, på sodan, supersmidigt! Grin

  Jag lyfter för det mesta ut Minna ur vagnen på buss och tunnelbana, känns så dumt att hon ska sitta kvar i vagnen då, när hon kan sitta i min famn, eller mitt knä.
  Har vi två barn, kommer det barn som då skulle sitta i understa självklart få komma upp.
  Vettskrämt barn?
  Låter hemskt, tack och lov har jag inte sett det, och har kollat med vännersbarn hur dom tycker om att sitta där under, de flesta gillar det, hört en som inte gillade det, men de hade haft en urban jungle (sån som du beskriver, där man kan ha sitt och ligg brevid) och hon avskydde den med.

  Tro mej, jag har kollat upp detta noggrant!
  Det är inte bestämt att vi ska köpa en p&t, men just nu lutar det åt det.

 • Jenny skriver:

  Hej tjejen och först stort stort grattis till bebban i magen!! Har inte varit in här på ett tag och såg nu först att du är gravid igen, så kul Smile

  Väldigt intressant de här med vagndiskussionerna, vi är ju också på jakt efter syskonvagn och jag blir sååå snurrig, vet varken in eller ut! Får lite mer att fundera på nu efter att jag läst det här inlägget + kommentarer!

  Kram och återigen stort grattis!

 • Martina skriver:

  Mmm..
  för det första Johanna, så vet du att jag är ganska barnvagnsintresserad, och p&t vagnarna är ingen nyhet för mig.

  Dessutom är det ingen skillnad på hur jag resonerar kring vagn med barn nr 1 och om jag får en till…Om du tror att det kommer va helt olika/att ”man” vet mer för att man har två..så har du fel, det är för att jag vet som jag inte bakar nr 2…

  Jag gjorde ganska mkt reserch på syskonvagnar redan när Néa va i magen,framförhållning….

  Jag vet inte vad du menar med sjal&sele i disskussionen,ska barnet inte äns ligga i vagnen?

  Ja vet mkt väl att p&t har väska på sidan,ytteligare ett minus för bök.
  Och tror du själv att du kommer lasta upp&i barnen ur vagnen på buss&t-bana?Man kan ju inte direkt räkna med att det finns utrymme..
  Dessutom räknar du med att Minna är självgående till sommaren,om hon skulle lära sig gå om 6månader,så får du ju räkna med ett par månader till innan hon går ”obehindrat i längre sträckor”..

  Ja,som jag skrev så sitter de under regn&stänkskydd,menade inte på att det INTE fanns,men att sitta underst och va tvungen att ha regnskydd på= ingen sikt alls…

  Med barnets behov menar jag på att en vagn inte ska väljas för att föräldrarna tycker den är lätt/liten/smidig (enbart),den ska vara lika praktisk för barnet som föräldern,att komforten för barnet ska vara prioriterat. att behöva huka sig ner varjegång lillan spottar ut nappen är ju inte särkilt ergonomiskt för föräldern tex…..

  Det finns ju fler varianter än urban jungle, men som du säger så har du ju redan kollat upp alla…

  det låter ju som jag bara skäller på dig,och ja,det kanske jag gör lite,men det är ju bara för att jag tycker du ska ha det bästa,att du inte ska dra hem en vagn som du sedan inte är nöjd med.. som alla dessa människor som köper vagnar med små hjul och sedan klagar på att det är jobbigt i snö.. ja,vi lever i sverige, det kommer komma snö…ingen nyhet…

 • Johanna skriver:

  Okej, men om du läst på så mycket, vilken är enligt dej en duglig vagn som har ALLT det man kan önska/behöva?

  Okej, för mej var det skillnad, att tänka att jag har två barn är inte detsamma (för mej iaf) som att faktiskt ha/vänta två barn.
  Hjo den lill* kommer ligga i mjuklift i vagnen då den ligger, men planerar att ha bebisen i sjal/sele så mycket som möjligt.

  Varför bök med att ha den på sidan?
  När du kör vagnen rotar du väl endå inte i skötväskan?
  Du stannar upp för att ta fram det barnet behöver.
  Klart man inte alltid kan räkna med utrymme, men Martina tänk till lite nu.
  Vettskrämd för att den sitter nedtill i vagnen??
  Hur mycket folk var det då, hade föräldrarna kontakt med barnet?
  Det är snarare förälderns fel om barnet är vettskrämt, inte vagnen.

  Läkarna säger att Minna lär gå tills hon är 18 månader, och visst, hon kommer gå som alla barn går i början, det krävs tid och träning, men det får hon inte igenom att sitta i vagnen hela tiden, eller?

  Du vet mycket väl att det finns transparenta regnskydd Martina, så den där meningen räknar jag bort, verkar bara som du försöker skriva mer negativt än vad du kan komma på.
  Vi väljer vagnen byggt på hur vi ska använda den och barnens behov, Minna har testat att sitta på alla 3 ställen, och hon gillade alla tre.
  Sen vet vi såklart inte hur den lill* kommer tycka efter 6 månader i babyliften, det vet man inte med någon vagn.
  Komfort?
  Snälla Martina, jag har pratat med mammor, pappor, de på barnvagnsbutiken, frågade min barnläkare och ALLA säger att det är inget negativt eller mindre komfortabelt med en vagn som P&T som någon annan.
  Är du verkligen så påläst som du påstår eller söker du bara efter minus med p&t?

  Ja nu nämnde jag bara urban jungle, jag vet att det finns måååånga varianter.

  Du skäller inte Martina, du klagar och verkar anta att jag är korkad.
  Vi har testat vagnar, pratat om hur mycket vi använder och har använt vagn med Minna, kollat med vänner som har fler barn o.s.v.
  Det finns ingen vagn som passar oss totalt i smaken, men p&t är den som ligger bäst till.
  ALLA kan inte kräva retrovagnar t.e.x
  Som för övrigt inte är bättre för barnen än någon annan vagn, och du kan juh knappast påstå att du köpte retrovagnarna för Neas skull, mestadels din skull, eller hur?

 • Martina skriver:

  Du behöver definitivt inte snälla mig..

  För det första kan jag tycka att det är lite skumt att du frågar om tankar kring p&t och sedan inte kan ta min åsikt om vagnen?
  Varför skulle jag bara vilja ha något att ”klaga” på gällande en vagn,i vilket syfte? seriöst?

  Absolut,vi kör mestadels transperant regnskydd, men med imma och regn så blir det inte så transperanta,men helt klart bättre än täckande….

  så till den ultimata vagnen, nej,någon sådan finns ej,varken singel eller dubbel, men det finns bättre och sämre…

  Det känns otroligt tråkigt att du inte har lyssnat på mig gällande valet av retro (trots att du faktiskt hållt med om det valet tidigare..)… jo vagnarna är vackra (enligt oss) men det var ju just för Néas skull vi köpte brion, vi hittade ingen vagn som hade fyra tåliga hjul,stor varukorg,stort liggutrymme och bra höjd (de flesta vagnar är väldigt låga nu för tiden),80-tals retron är den bästa vagnen vi har/haft, vi har ju endå 4 vagnar,varpå 2 är retro…

  sedan i somras har vi kört brio nova-05a tex..det närmsta vi kom brio 80-tals modellen i funktioner…
  hade förmodligen kört awn 70-talaren nu, men jag har fotfarande inte sytt dyna etc till den..

  tillbaka till p&t:
  jag bara ser framför mig hur man står på bussen,och behöver dra fram en kräkis eller något från väskan och den sitter på motsatt sida så man får hänga sig över och böka.. ja, kanske i-landsproblem.. jag utgår ju ifrån saker/fuktioner som skulle vara viktiga för mig, och vi kan ju helt klart fastställa att vi inte har samma krav…

  klart det är föräldrarnas fel om barnen blir vettskrämda,det är ju dom som satt dem i vagnen! Nej men självklart, alla barn tycker nog inte det är läskigt, och det är ju just kontakten som kan bli svår i trängsel….

  men hur känner du för att huka dig in å ut med barnet,på och av med mössor,in å ut med nappar, knöla in och ur de få matvaror som ryms, rent fysiskt?

  suck.

 • Frida skriver:

  Vi har en sport och jag är supernöjd med den. Min äldsta son är två och min yngsta är 5 månader och båda trivs jättebra i vagnen. Har satt en väska på sidan av vagnen och tycker inte alls att det varit bökigt att ha den där. Är så glad att jag valde en sån här vagn då man lätt tar sig fram istället för en bredare som hade ockuperat precis hela våran hall Smile

  Vi valde sporten eftersom jag tyckte att Vibens ”finesser” inte var värd några tusen mer. Men de jag vet som ahr Vibe är nöjda med den oxå. Har man liten bil som vi har så får man uan problem plats med den i bagaget.

 • EMMA skriver:

  alla kan ju kanske inte flytta heller bara för att man ska få ett till barn. jag&johanna bor likadant och det funkar ju utmärkt med två barn (okej lite minus för johanna som bor högst upp :b) men en dubbelvagn går inte ens in i det här huset. och skulle man på något sätt få in den så går den inte in i lägenheten. nu skulle jag ju gärna flytta men vi skulle inte få lika stort inärheten av tunnelbanan för samma pris.

  jag har också varit negativ till p&t men om man ska jämföra med babytravel/urban jungle eller andra liknande vagnar så skulle dom vara lika bökiga som p&t för oss om nästa barn har samma utvecklingskurva som sonen. med andra ord bebisen får inte plats i liggdelen särskilt länge och då ska man ha bebisen framåtvänd liggandes men man kan inte se den eller få kontakt med den på samma sätt som p&t´s vagn. ingen vagn är ultimat, sen kan man ju diskutera huvudvida p&t´s vagn har små hjul? emmaljungas syskon/tvillingvagn har ju mycket mindre hjul, p&t har väl ungefär samma storlek som vagnarna jag nämnt uppe?

  johanna: det handlar om hur ni känner, det är ni som ska köra den. visst om minna hade hatat den, men det verkar hon ju inte göra. det är svårt att lyssna på andras åsikter som inte ens HAR vagnen. men lite imponerad blir man väl på folk som kollar syskonvagnar redan innan första är född, innan wille skulle födas visste jag ingenting om vagnar och SYSKONVAGN var INTE det första jag tänkte på Wink

  puss!

 • Martina skriver:

  Ja,alltså Emma, hade du känt mig hade du kanske inte skrivit som du gjort, då jag förstår att du skriver ”till” mig. är nog svårt att kasta sig in i denna disskussion utan historia…Jag och Johanna pratade vagnar första gången hösten 07….

  Kanske är imponerande att kolla syskonvagar innan första ungen är född,men jag har en udda hobby och det är just vagnar, dessutom har jag en syster med två tätt födda barn,därav erfarenhet i den barnvagns djungeln….
  Små hjul har JAG aldrig påstått att p&t har.
  Jag har heller aldrig påstått att Johanna och Jonas skulle behöva flytta????

  Självklart ska Johanna göra vad som känns rätt för henne/jonas och alla barn, men nu bad johanna mig utveckla varför jag tycker som jag tycker och det gjorde jag. tydligen ett misstag.

 • Johanna skriver:

  Men Martina, du skrev tidigare:”För det första kan jag tycka att det är lite skumt att du frågar om tankar kring p&t och sedan inte kan ta min åsikt om vagnen?”
  Då undrar jag om du läste inlägget ordentligt.
  Först står det:”Ni som har Phil & Ted som syskonvagn.” Sen frågor.
  Har du en P&T?

  Förstår du nu?

 • Carro skriver:

  Martina, jag tycker det är lite komiskt hur du försöker prata ner vagnen så mycket som möjligt. Du uttalar dig om saker som du inte VET eftersom du inte haft den själv.
  Du kan sitta och skriva ner alla nackdelar du tycker, men sluta hitta på. Det är bara löjligt.

  Dessutom, hur hör det till diskutionen att du har pratat med Johanna om det här tidigare.
  Får man inte ändra sin åsikt när man är mer påläst?

  Sen så vet du faktiskt inte bäst, tro det eller ej, eftersom du inte har den själv.
  Dom som har vagnen är till största del nöjda, pratade med en tjej på Barnens hus här och hon sa att dom inte hade en enda reklamation sedan
  dom började sälja vagnarna. Hon sa även att det såg ungefär likadant ut på många andra butiker.

  Och som jag skrivit i de ”hemliga” kommentarerna. HUR TUSAN gör du när du åker bil? Du kanske aldrig åker bil, för det vore ju katastrof för barnet! Det är lika hemskt som att sätta en unge bakom storasyskonet.
  Ja usch, verkligen elakt! Ingen sikt, fy.
  Men ditt barn kanske inte kan vrida på nacken och se ut? Okej, då förstår jag.

  Ursäkta min dryghet, kan inte låta bli.

 • Johanna skriver:

  SE HI!
  Skriver här så alla som läser kommentarer förstår.
  Jag står bakom mina kommentarer, har inte bett någon kommentera här, alla kommenterar på fri och egen vilja, med sina kommentarer, tankar & åsikter.
  Ni får uttrycka era åsikter bäst ni vill, men det får inte gå så långt att man börjar kalla varandra för saker eller bli för hotfulla.
  Hoppas ni accepterar detta.
  Så varsegoda – Detta är nu ett disskusionsforum [Angående P&Ts syskonvagnar] för nya som gamla!

 • Martina skriver:

  Johanna, vad ska jag säga, mer än att det var ett stort misstag att uttrycka mig. Jag ber om ursäkt för denna idiotiska disskussion.

  Carro…
  det logiska i detta sammanhang är självfallet för johanna och jonas att gå på vad de personer osm faktiskt äger vagnen har att säga. Men åsikter för de som inte valt vagnen kan ju vara lika intressanta? Johanna bad mig utveckla mina tankar.

  Vad är det för saker jag inte vet, dvs som man bara kan veta om man äger vagnen?

  Anledningen till att disskussionen kom upp var för att jag frågade johanna vad som fick henne att överväga vagnen nu, inget konstigt att ändra sig.

  Jag vet verkligen inte bäst och har aldrig påstått det heller, så den kommentaren är bara rent löjlig..

  Disskussionen var mellan mig och Johanna och det var tydligen ett misstag att inte prata om det någon annanstans efter som alla nu gottar sig att smutskasta mig,då jag är den ända som läser johannas blogg som inte tycker om vagnen,men jag är långt i från den ända…

  vad har bilfärd med saken att göra, jag kanske är korkad,men den kopplingen förstår jag inte… Det är ju inte inärhet samma sak.
  Vi åker mycket bil, i en britax hi-way som johanna också köpt, en bra stol för öv.barnet kommer upp i höjd och har full sikt utSmile

  Nästa ?

 • Dani skriver:

  Helt OT kanske. Men Johanna har ni kollat på Icandy vagnen? Den är lika bred soom en normal vagn och har massor av olika lägen, två sitt en hårdlift plus en sitt. Ja massor med varianter. Har kompisar i södra förorterna som har denna och är suernöjda! googla den och kolla. dock finns den inte på de större barnbutikerna än men den finns på de mindre om du vill ”testköra”. Ang P & T så vet jag många som är supernöjda med den, men själv kan jag inte uttala mig. Tycker mest det ser läskigt ut för den lilla där nere, men om många är nöjda med den så är det kanske inte så farligt. LYCKA TILL främst med bäbisen men också med val av vagn Smile. Det är et ganska stort (och dyrt) beslut!

 • EMMA skriver:

  Martina jag skrev inte bara till dig utan jag skrev min åsikt. Vi har också planer på att köpa vagnen, visst vi ville ha en annan vagn från början (helst babytravels enkelvagn men eftersom vi insåg att sonen kommer behöva sitta i vagn till&från dagis och i affärer och liknande ville vi ha babytravels syskonvagn) nu är det så att den vagnen går inte
  in genom porten och inte heller genom lägenhetsdörren utan isf skulle vi
  vara tvungna att flytta, vilket johanna&jonas också skulle behöva om dom skulle skaffa en dubbel syskonvagn.

  jag menade inte något elakt med att det är imponerande att kolla syskonvagnar innan första är fött utan menade nog att det är mest ovanligt.
  sen har du sett vettskrämda barn som sitter nertill, alla barn jag har sett i p&t har verkat gilla att sitta nedtill och jag har hört barn bråka om vem som ska få sitta där Wink

  det jag störde mig mest på var attityden det du skrev, det kändes mest som att du försökte vara så överlägsen johanna som möjligt och få henne att känna sig korkad, nu känner jag ju inte dig så du kanske bara skriver på ett sånt sätt. men dina inlägg blev så otroligt negativa och du skrev saker som jag inte behöver ta upp här, eftersom det inte handlade om vagnen, som gjorde mig irriterad.

  du&jag hör ju egentligen inte ens till diskussionen eftersom ingen av oss ens HAR en P&T, jag kan svara på det du skrev som var negativt och vända det till något positivt men det spelar ju ingen större roll. det är ju inte DU som ska köpa vagnen och johanna tänker jag inte övertala heller eftersom att alla får pröva sig fram och se vad som passar behoven bäst.

  om du undrar varför jag inte publicerar din kommentar på min blogg så är det för att min blogg är till för att uppdatera min familj om willes liv Wink dom bor inte här utan i götet så jag vill helst inte dra in diskussioner där. det var inte att det var något som var fel eller elakt med din kommentar men jag är ingen bloggare som alla som läser min blogg märker eftersom det aldrig kommer inlägg Wink

  men OM du nu skulle baka nr2, vilken vagn skulle du köpa då? ingen vagn är helt ultimat som sagt, men om du tittat så mkt på vagnar borde du ha någon uppfattning om vilken som iallafall är favoriten?!
  Ha en trevlig nyårsafton!

 • Martina skriver:

  Bra svar, konkret,

  men jag tycker nog inläggen jag fick var minst lika negativa,
  jag har överhuvudtaget inte kallat Johanna korkad.
  men ibland kan man stirra sig blin och behöva höra andras tankar,saker man sjäkv inte ser eller tänkt på, det gäller ju det mesta i livet…

  jag har sagt mina tankar om vagnen,i syfte att hjälpa johanna och ingenting annat, vilket jag väen sa!
  det är ett stort och dyrt beslut så jag förutsatte att alla tankar var välkomna,vilket dom inte var, eller så var dom det, och allt annat bara blev missförstått.. ja, jag hade säkert kunnat formulera mig bättre, det kan jag erkänna.men det hade nog johanna också kunnat.

  Vi kommer inte baka nr två inom en sådan ram att vi skulle behöva syskonvagn. Men om vi hade varit i den situationen skulle vi med största sannolihet köra brio.den har separata ryggstöd och vändbart hantag så man kan välja att ha barnen ifrån eller mot sig,den har även stor varukorg..den hade inte gått in i vår hall då vi har 1kvm yta innanför dörren,sedan en lång trappa upp till den riktiga hallen, men vi hade fått kånka upp den och parkerat här uppe.
  möjligen att nr3 kan komma tätt efter nr2, men vid den tidpunkten har vi nog flyttat till större igen,så då behöver man inte tänka på det.

  övrig kuriosa: det finns syskon/tvillingvagnar som går under kategorin stockholmmodellen, de är 72cm breda från navkapsel-navkapsel och går därmed in i gamla bussar,gamla hissar och de flesta standard dörrar,dvs portar också. en port får inte vara hur smal som helst pga utrymmning vid brand etc. så jag tror inte man behöver oroa sig att den vagnen inte går in igenom porten..

  Nu är det dags att fira ett gott nytt år!

 • Carro skriver:

  Jag lägger ner den ”idiotiska” diskutionen efter detta.
  Känner att jag blev lite väl irriterad på allt skitsnack om vagnen och blev också upprörd av attityden.
  Min kommentar var inte till för att smutskasta Martina, verkligen inte.
  Som sagt, blev för upprörd. Ber om ursäkt för det.

 • Malin skriver:

  Hej,

  Vi har fyra barn och till våra yngsta som nu är 3 år och 4 månader har vi köpte en Phil & Teds syskonvagn i sportmodell. Det är den bästa vagn jag någonsin haft. Min vagn används som transportmedel till och från dagis och när vi är ute och reser. Vi har släkt i Paris och Stockholm och den här vagnen är supersmidig både på buss och i metron/tunnelbanan. Dessutom går den att fälla ihop och packa in på minimal yta i vår sjusitsiga bil. Kan det bli mer praktiskt?

  Mina barn verkar trivas i sin vagn och även om den minsta inte kan se framåt så finns det spännande saker att utforska på sidorna om vagnen. Det viktigaste är väl ändå att man väljer en vagn som passar för de behov man har. Om ett barn tillbringade 12 timmar per dag i sin vagn kunde det finnas anledning att diskutera huruvida de ser bra framåt eller har kontakt med den förälder som kör, men så är det ju naturligtvis inte. Jag vill varmt rekommendera Phil & Teds och de finns att köpa begagnade på Blocket om man inte tycker den är värd 10000. Jag köpte en komplett, väldigt fin, med åkpåse, väska och syskonsits för 3000 riksdaler. Jag är väldigt nöjd.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.