Välkommen!

Är en 34årig Stockholmsmorsa.
Mamma till Minna [081124],
Love [100626] och
Elias [160110].
I bloggen skriver jag om vardagen, mående, tankar & känslor och mina diagnoser.
[Den andra Johanna]
Skriver även om dotterns ovanliga kromosomavvikelse, lindriga utvecklingsstörning och ADHD, sonen Loves ADHD.


Follow on Bloglovin
#4 BF 190927

Nedräkning:
Arkiv:
Rökfri
Slutade röka12 augusti, 2018 - 22:00
14 månader sedan.

Ekonomiskt oberoende – Light version

Jag har en fråga till er..
Ge eller Få?

Jag kan tycka det är kul att få saker, självklart, även om det ibland känns svårt att ta emot då man gärna vill ge tillbaka, men..
Jag föredrar att ge.. Ge andra presenter och bjuda på fika eller mat.
Det ger mej så mycket mer att se någon annan bli glad, ibland t.o.m. bli generad över att få någonting.

Dessutom..

Pengarna jag fick av försäkringsbolaget är nästan slut (lite dumt då det alltid är bra att spara), men jag har betalat av 40000 kronor av mitt studielån, drygt 10000 kronor på en resa jag tycker att min lilla familj förtjänar, köpt presenter till syster & mamma.
Köpt massa kläder till Minna som börjat växa till sej, kläder till sommaren och resan, skor, leksaker, bra-o-ha-saker, även en massa kläder och bra-o-ha-saker till kommande lillebror.
Köpt skor, väska, skjorta och tröjor till Jonas, bjuder juh även honom på denna resa.
Självklart har jag köpt en massa till mej själv också, massa mammakläder, nya gympaskor (x2), ny vårjacka o.s.v.

Sen har jag bjudit på fikor, luncher och annat hit och dit till de flesta som umgåtts med mej.

Jag skäms inte över detta, faktiskt inte.
Jag har unnat mej något jag ALDRIG annats kommer kunna göra.
Jag har prövat på ett liv i ”ekonomisk oberoende – light version” där jag kunnat köpa saker till mina nära och kära, utan att tänka ”behöver jag dom här pengarna till mat om 1 vecka?”, eller unnat mej något utan att känna ångest att, ”kanske kunde pengarna gått till något bättre..?”.

Nu vet jag hur det känns, det känns JÄVLIGT BRA att kunna leva så, MEN..
Det gör dej INTE lyckligare, så som många verkar tro.
Att pengar kan köpa lycka?
Så fel, mitt mående har varit precis detsamma, bortsett från att jag behövt tänka så mycket på pengar.

Nu börjar dock tankarna komma till att hålla de sista pengarna still.
Har inte så mycket kvar, det som finns kvar ska räcka som resepengar, en ny mobil, tatueringar och lite annat smått och gott.
Som det ser ut nu, klarar jag precis det, men NO MORE SPENDING!

Det finns säkert en del av er läsare som tycker jag borde skämmas, eller hållt hårdare i pengarna för vem vet vad som väntar o.s.v.

Ja, ni får tycka så, jag skäms inte och vet självklart inte vad som väntar, men vet att det ALLTID löser sej, ekonomiskt vis.

Vissa saker går inte att lösa, t.ex. Lova’s cancer, Anna-Maria a.k.a. Dolce Bambini´s dotter.
Tror ni pengar hade botat henne?
Rekommenderar er att gå in och läsa hennes blogg, ta den tid ni kan och läs så mycket ni bara orkar.
Tro mej, ni kommer inte kunna slita er och tårarna kommer rinna..

9 Responses to Ekonomiskt oberoende – Light version

 • Jag tycker man gott och väl kan unna sig saker!
  JAg och Magnus tog ett lån en gång på ett antal tusen då vi skulle köpa en helt ny bil….. vi har ingen ny bil men har en massa andra saker som vi köpte istället och så levde vi jäkligt bra där ett tag.
  Och Nej, lycka kan inte köpas för pengar!

  kramar

 • Martina skriver:

  Jag är också mer för att ge,jag ger ofta,tänker sällan på vad det kostar och om det går jämt ut,,om det inte rör sig om stora summor..
  Både för att det är sådan jag är och för att vi får ihop det ekenomiskt ändå. Jag har inga problem att stå för en fika,middag eller några glas vin för någon som jag vet har det sämre,som jag vet lägger de pengar han eller hon har på att överleva..Vet jag däremot att personen ifråga inte har råd pga av onödigt slösande tänker jag nog till…Men utöver det kan jag/vi bjuda oavsätt,bara för att vi vill!

  Dock håller jag inte helt med om att lycka inte kan köpas för pengar..med det beror ju kanske också på vilken lycka vi pratar om?
  Kärlek kan inte köpas,och lyckan man får av den,och med kärlek kommer man långt..
  Men att ha fungerande saker runt omkring sig kan ge lycka.Att ha sakersom underlättar varadagen? micro?elvisp?Mobil?Tv?Bil?slkort?hårtork? Dessa saker ger lycka,definitivt!Men inte en lycka man MÅSTE ha.

  Du har såklart gjort rätt i att göra som du vill med pengarna,betala av lån är väl mer än bra?
  Vi hade chans förra året att go-nuts och unnade oss en del dyra saker och fick känna på hur det kändes att göra det,och det ångrar jag inte alls,dessutom var det alla bra investeringar.har dessutom sparat för kommande körkort,vilket är mer än en bra investering.
  Och att spara tycker jag är a och o även om det inte rör sig om stora summor,man vet aldrig när man måste lägga 2000kr på att dra ut en tand?

  Så länge du inte glömmer hur er ”normala” ekonomi ser ut,så det inte blir helt kaos när pengarna är slut så är väl läget ok?

  Ha en riktigt mysig kväll!Och njut av att känna dig ”ekenomiskt oberoende light”
  kram

 • Caroline skriver:

  Oj, vilken otur att kommentarerna försvann. Jag frågade iallafall om du inte hade sparat någonting av den stora summan som du fick?

 • Caroline skriver:

  Att trivas med sina val är trots allt det viktigaste, inte bara när det gäller pengar.
  Att betala av lån är ju tokbra, så lite kan man alltid unna sig. Det är ju på ett sätt att spara pengar också då man minskar månadskostnader.
  Jag är så sparberoende att det är läskigt, alltid bra att spara men man ska ju ha råd att leva också.

 • Johanna skriver:

  Kom ihåg att unna dej också, det är viktigt.
  En spa dag?
  Kläder eller kanske en weekend någonstans?
  Klart det inte är något man kan göra jämnt, men någon gång behövs det. Smile

 • Caroline skriver:

  Jo fast jag gör det jag behöver.. Behöver jag kläder eller så skaffar jag det eller om det finns något jag verkligen vill göra så gör jag det, bara efter lite mer eftertanke. Däremot ger det mig mer och känns mycket bättre när jag kan sätta över en extra peng på sparkontot Smile

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.