Välkommen!

Är en 34årig Stockholmsmorsa.
Mamma till Minna [081124],
Love [100626] och
Elias [160110].
I bloggen skriver jag om vardagen, mående, tankar & känslor och mina diagnoser.
[Den andra Johanna]
Skriver även om dotterns ovanliga kromosomavvikelse, lindriga utvecklingsstörning och ADHD, sonen Loves ADHD.


Follow on Bloglovin
#4 BF 190927

Arkiv:
Rökfri
Slutade röka12 augusti, 2018 - 22:00
2,4 år sedan.

Rosa är för flickor & Blått är för pojkar

JA, så är det och så ska det väl vara?!


Detta är faktiskt beställt till Minna & ”Pyret”.
Minna har juh haft två ”hummeldressar” som liten, nu får hon en ny då hon är lite större. :p
Självklart måste ”Pyret” också ha! :D

Så..

Rosa är för flickor & Blått är för pojkar?
Rosa är för flickor & Blått är för pojkar!

Detta har jag märkt att är ett populärt ämne i föräldrabloggar på nätet.
Mammor som tycker att ”Hjo, Flickor ska ha rosa och klänningar, medan pojkar ska ha blått och jeans”.
Andra mammor som tycker att ”Inte en chans att min dotter ska ha något rosa, jag tänker inte tvinga in henne i några könsroller för det gör man juh automatiskt om ens barn bär rosa”.

Själv skrattar jag mest åt båda dessa sorters mammor. :)

Minna har både rosa, klänningar, kjolar, spets, volang, rosetter och allt annat ”tjejjigt”, MEN, hon har även massa tuffa jeans, coola rock t-shirts, rockiga hoodies, jeansjacka, blåa kläder o.s.v. o.s.v.
Jag klär henne efter vad jag känner för, för dagen.
Lite efter hur hon verkar vara på humör och vad som passar med dagens planer.

När Minna själv börjar peka eller be om vissa plagg, vare sej det är rosa, blått, ”tjejjigt”, ”grabbigt”, ja få får hon ha det.

Planerar att göra samma med ”Pyret”.
Vill han ha en rosa kjol med volang, ja då får han ha det.

Jonas och jag tycker likadant på denna punkt och tror INTE att de val vi nu gör av kläder för Minna komer påverka henne om hon nu blir en tjejjig tjej eller pojkflicka.

Jag blev klädd i klänningar med spets och volanger tills jag var så dominant i mitt val av kläder att mamma och pappa lät mej klä mej som jag ville.
Kunde bli rosa manchesterbyxor, med en blommig klänning över och på toppen av kakan en mussepigg collagetröja.
Jag var en pojkflicka, är än idag.
Ogillade rosa och klänning fram tills att jag var 20 år ungefär, då började jag pröva att klä mej mer ”kvinnligt” med klänningar och ibland något rosa.
Kom t.o.m. in i en rosaperiod då det mesta skulle vara rosa och jättesött, den höll i sej i ungefär ett halvår, sen var jag tillbaka fast mer blandad.

Kan ha klänningar, kjolar, rosa m.m. men gillar även att ha jeans, fräscha ”tishor” och munkjackor.

En fråga till er, mina underbara läsare..
Om en pojke har en rosa klänning, är han inte pojke då? Betyder det att han måste vara väldigt feminin?
Om en flicka har baggyjeans, är hon inte en flicka då? Betyder det att hon är väldigt maskulin?

Diskutera gärna med kommentarer!
Till mej eller till andra kommenterande, du kan välja att ”quota” (citera) andras kommentar om du vill skriva något svar på just den kommentarer.

12 Responses to Rosa är för flickor & Blått är för pojkar

 • Annika skriver:

  Jag tror att det är väldigt viktigt att barn får vara barn. Att pojkar FÅR ha rosa volanger om dom vill, att flickor FÅR ha ”pojkiga” saker och kläder om dom vill.
  Jag själv hade kjol en gång som yngre. Då hade jag inget att säga till om =) Sen har jag alltid haft baggy byxor och jeans. Vägrat annat. Inget rosa på mej inte… fram tills 18årsåldern tror jag. Då skulle det vara skrikigt, jag ville synas (av nån lustig anledning – revolt kanske? haha)

  När min son lekte med nån virkad hätta på dagis, då sa dom minsann ingenting, inte heller när han lekte att han var gravid och sprang omkring med en docka innanför tröjan. Men däremot – hans ”flickvän” (som han själv säger) är väldigt pojkig. Men hon är SÅÅÅ go. Hon hatar rosa saker och prinsessor. Hon vill ha bilar, soldater, tuffa kläder med dödskallar och flames. HENNE klagar dom på, dom gapar på hennes mamma och säger att det är konstigt att hon är så pojkig och man måste ta tag i det o så…
  Vad är problemet? Och varför sa dom i så fall inte till MEJ om Linus? :S

  Jag tror att om man hindrar barnen från att vara den dom faktiskt är – oavsett om det är pojkigt eller flickigt – så hindrar man deras utveckling. Genom att ”leva ut” så lär de känna sig själva – det måste vi som föräldrar vilja främja – eller?

  Fram tills att dom själva vill bestämma över deras klädval m.m. så gör vi det självklart själva, som föräldrar. Och då blir det som vi tycker – men sen… ja – stötta barnen Smile

 • Johanna skriver:

  Precis, barn måste få vara barn.
  När de själva är för små för att bry sej eller ens tänka på kläder och annat, då bestämmer juh vi som föräldrar, för vem ska annars bestämma det?
  Men så fort mina barn kommer visa att de vill något, eller bestämma kläder så får dom det, självklart ska det vara passande för vädret också.
  Inga sommarkjolar på varken dottern eller sonen, utomhus i vinter. Razz

 • andreakarolina skriver:

  Jag håller med dig! För det första är färg bara färg. Att en speciell färg skulle betyda feminin eller maskulin och förändra personlighet och sexuell läggning är bara töntigt. Sen så är det ju bara att titta i klädaffärerna; barn i åldern 0-5 gillar glittrande saker (detta kan säkert sträcka sig ännu längre upp i åldrarna) men ändå är det bara tjejkläderna som är glittriga, klart att det då kan gå fram pojkar som tycker om den glittriga klänningen utan att det betyder något annat än att han just tycker om glitter.

  Att lägga kön, läggning och personlighet i saker som färg, leksaker, volanger och glitter, är fånigt, töntigt och korkat rent ut sagt! Låt barn vara barn, precis som ni säger. Och barn enligt mig är små färggranna varelser som leker och smutsar och busar. Så ska man fokusera på ngt är det kanske praktiska kläder som går att leka i hur mycket som helst. Det är ju ändå ungarnas jobb. Grin
  Kram andreakarolina

 • Caroline skriver:

  Jag håller med dig.. Kläder och färger avgör inte kön.

  Jag tycker det är dumt att tjejer inte ska få vara tjejer och killar ska få vara killar!

 • Johanna skriver:

  Ja visst, har läst vissa mammors bloggar där barnet visar att den vill ha rosa, men mamman tycker att nej, bara för att du är tjej ska du inte bära rosa kläder, men om barnet själv vill, är det inte mer än rätt då att låta barnet ha rosa?

  som du skriver, Kläder och färger avgör inte kön.

 • åh, äntligen nån som tänker som jag! jag blir så trött på alla mammor som inte kan klä sitt barn i det ena eller det andra, antingen för att det är ”fel” att t.ex. ha rosa på en pojke, andra mammor vägrar klä sin tjej i rosa (men pojken kan ha rosa, inga problem?). jag tycker att barnen kan ha på sig precis det dem vill ha på sig! och vill man krossa könsrollerna, är det inte mer logiskt att då öka valmöjligheterna och ha en hel uppsjö ”nya” plagg att välja på, istället för att öka begränsningarna och vägra ta på sin flicka en klänning eller vägra låta pojken ha en blå tröja med en bil på?

 • Johanna skriver:

  Precis så!
  De som är emot rosa för flickor och blått för pojkar, är juh lika ”in the box” som de som är för att det bara ska vara rosa för flickor och blått för pojkar. Smile

 • Jag kan bara tala för mig själv men jag bryr mig inte om mina killar har ”tjejfärger” på sig. Jag tror faktiskt att det är vanligare med killar i rosa och rött osv än det är med tjejer i blått och brunt osv. Ok att jag kan tycka att det är snäppet över gränsen om killar har kjol eller klänning, men å andra sidan, tjejer har ju byxor.. och shorts.. hmm. svår fråga.

  Du får gärna ta bort min tidigare kommentar om affären, för jag vill inte att den som håller i tävlingen ska tro att jag talar illa om affären, det jag skrivit är mer funderingar eftersom jag aldrig varit med om att sponsorer sökt upp mig och när de dessutom gjort det med så många andra.. tja, du förstår hoppas jag?
  Mvh Egomamma

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.