Välkommen!

Är en 34årig Stockholmsmorsa.
Mamma till Minna [081124],
Love [100626] och
Elias [160110].
I bloggen skriver jag om vardagen, mående, tankar & känslor och mina diagnoser.
[Den andra Johanna]
Skriver även om dotterns ovanliga kromosomavvikelse, lindriga utvecklingsstörning och ADHD, sonen Loves ADHD.


Follow on Bloglovin
#4 BF 190927

Arkiv:
Rökfri
Slutade röka12 augusti, 2018 - 22:00
2,1 år sedan.

Magtävling?!

Jag kanske missuppfattat allting, men tycker det verkar som om alla gravida småtävlar, lite hemligt sådär, i vem som har/får störst mage?
Läser kommentarer där de börjar med att skriva typ ”liten söt mage du har, min är så enorm”, sen nästa kommentar är typ, ”Vad har du för SFmått? Mitt är på typ XX, ligger över kurvorna”. och så fortsätter de, där jag t.o.m. läst de som skriver magomfånget.
Men de funkar juh inte så!?
Min mage ser ena dagen helt sjukt stor ut, får höra att det måste vara minst två där inne, att jag måste gått över tiden för länge sen o.s.v.
Nästa dag är magen normalstor.
SF-måttet är juh ingen exakt mätning, Symfys – fundusmått kan gå upp och ner, ändras beroende på vem som mäter, vara 32 ena veckan för att nästa vecka blivit 30.
Det beror även på hur bebisen ligger i magen, om du nyss kissat eller har full blåsa o.s.v.

Jag kissar ALLTID precis innan och slappar av och ligger så rakt jag kan – varje gång, för att få ett så ”bra” sfmått som möjligt.
Så exakt som möjligt, då det är lättare för min bm att mäta om jag ligger på samma sätt varje gång o.s.v.

Med Minna fick jag SF 38 i vecka 38, rätt stort SF men ut kom en liten flicka på 46cm och 3335g.
Så hon var inte så stor, men min mage var det.

Vet dock en bekant som hade typ SF 31 i vecka 39, men både tillväxtultraljud och bebisen i sej var normalstor. :)

Magomfång kan man juh inte ens gå in på..
Person A kanske hade magomfång 60 innan hon blev gravid, och vid förlossning har 90cm, medan Person B kanske hade 100cm magomfång innan hon blev gravid och har 120cm vid förlossning.
120cm är juh mer än 90cm, men skillnanden är juh större från 60 – 90 än 100 – 120cm.

Förstår ni vad jag menar?

Jag kan visserligen bli orolig när magen ser liten / mindre ut, men bara för att den kan se så stor ut annars.
Blir även orolig ibland när magen är jättestor då det gör ont i min rygg och mage och det känns som om min mage ska spricka, på riktigt.

Så vad är hela grejjen om vem som har störst mage?
Finast mage?
o.s.v.
Alla innehåller ett eller flera liv, går inte att mäta i vem som har stört, finast eller dyrbarast innehåll.
Alla har vi samma vackra, underbara små liv där inne..

11 Responses to Magtävling?!

 • Padmé skriver:

  Haha, det har jag aldrig tänkt på men nu när du skriver det så känner jag igen det Smile Själv vill jag ha en sån liten mage som möjligt, då jag upptäckt små bristningar kringa naveln, den får inte växa mer …hua!!!

 • Eva skriver:

  nä sf måttet säger ju verkligen inget. om det ska säga något så måste ju personerna i fråga vara exakt lika långa och ha exakt samma kroppsform…
  jag själv vill ha så liten mage som möjligt…så får se hur stor den blir denna gång.
  med första barnet hade jag sf-mått på 34 innan han tittade om jag inte minns fel =)

 • Ja jag har märkt de där, har oerhört svårt att förstå varför de ska vara en sådan hets. Alla ser vi ju olika ut gravida eller inte, de är ju mycket som spelar in för hur vår gravidtet kommer att bli.

  Jag har fått en del anonyma kommentarer och en del vanliga där avundsjuka eller ifrågesättning huruvida jag kommer bli en bra mamma eller skadar barnet genom att inte gå upp i vikt, eller varför jag hade så liten mage – man skulle ju ha så stor redan i v.14(!), nu hetsas de mest om vikten tycker jag. Magen har börjat puta även om vågen står still. Förstår helt enkelt inte varför de är sådant hets…

 • Haha jag hade gigantisk mage men det berodde ju bara på att jag är tjock som ogravid med haha, bm hade skit svårt för att mäta mitt sf mått, det blev ofta fel pga allt mitt fläsk. Här skryts det minsann inte om hur stor magen va eftersom jag vet att den var stor både innan och fortfarande ärThinking

 • Sandra skriver:

  Jadå det tror jag Smile tror det måste mätt fel eller ngt. antingen på detta ultraljdet eller på 3d/4d ultraljudet.. för när vi var där så beräknade de bebis vikt till 1412g och det var den 15 maj! vore ju lite konstigt om bebis bara gått upp 300 gram? . men jag får väl vänta å se tills nästa ultraljudSmile två veckor går fort Smile .
  Är glad över att hjärtat såg bra ut . (det var ju därför vi skulle dit ) .

 • Tamagal skriver:

  Alla påpekar alltid storleken på ens mage när man bär barn så det kan hända att en del fixerar vid det?
  Min sov var 55cm och 4425g när han föddes och jag hade mycket fostervatten och stor moderkaka.
  Antar att det är samma nu och jag är vanligtvis ganska liten.. det syns tidigt när jag väntar knodd och magen växer synligt. Det haglar kommentarer men ändå har jag aldrig(!) mätt.
  Alla bär väl olika? Vem bryr sig?

 • Jag håller med! Men sen så behöver det ju inte betyda att dem menar på det sättet heller. Utan alla är väl stolt över sin egen mage och jag tror inte att någon bryr som om hur stor eller liten den är utan bara bebis mår bra så spelar ju inte storleken någon roll. Alla är unika i sin egen graviditet! Man ska inte alltid ta det som att man är avundsjuk, tävlar eller försöker ”slå” någon annan bara för att man gärna berättar sitt mått på magen eller tycker att någon annans mage är stor/liten. Jag tror inte att det finns någon som bryr sig om vilken storlek man har, om man är större eller mindre än någon annan, huvudsaken är att bebis mår bra!!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.