Välkommen!

Är en 34årig Stockholmsmorsa.
Mamma till Minna [081124],
Love [100626] och
Elias [160110].
I bloggen skriver jag om vardagen, mående, tankar & känslor och mina diagnoser.
[Den andra Johanna]
Skriver även om dotterns ovanliga kromosomavvikelse, lindriga utvecklingsstörning och ADHD, sonen Loves ADHD.


Follow on Bloglovin
#4 BF 190927

Arkiv:
Rökfri
Slutade röka12 augusti, 2018 - 22:00
2,1 år sedan.

Att ha Hjärnkoll!

Om Hjärnkoll

Pratar vi öppet om psykisk ohälsa så får vi en större acceptans och därmed ett friskare samhälle. Det är vad vi menar med temat för kampanjen Hjärnkoll – ”För ett psykiskt friskare Sverige”.

Kunskapsspridning och förändring av allmänhetens negativa attityder och beteenden är en viktig insats för att människor med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning ska kunna återhämta sig och/eller hitta strategier för att kunna hantera sitt liv.

Det finns en stor samstämmighet kring att diskriminering av personer med psykisk sjukdom och psykiska funktionsnedsättningar är omfattande. Diskrimineringen påverkar i stort sett livets alla områden. Dessutom visar forskning att den självupplevda psykiska ohälsan ökar i samhället.

Negativa attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning skapar många hinder. Skam- och skuldkänslor hämmar både den med psykisk ohälsa och människorna runt omkring.

Många blundar inför problemen och väntar för länge med att söka hjälp. Hindren växer sig lätt allt högre och människor riskerar att förlora sina jobb, vänner och familj. På så sätt blir vi sjukare i Sverige. Helt i onödan.

Om psykisk hälsa
Alla människor har en psykisk hälsa. Många tror att psykiska problem bara drabbar svaga personer och bara angår andra. Men tvärtom är det vanligare än många tror.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är psykisk ohälsa ett av de snabbast växande hoten mot folkhälsan i världen. Framför allt gäller det depressioner och ångestsjukdomar. Alltför många skäms och vill inte berätta om sin hälsa. Det är ganska förståeligt. I dagens Sverige kan var femte person inte tänka sig att bjuda hem en person som är psykiskt sjuk. Skam- och skuldkänslor hindrar människor från att söka hjälp, vara sociala och stanna i arbete. På så sätt blir många ännu sjukare. Helt i onödan.

Många tror också att har man en gång fått psykiska problem kommer man vara sjuk resten av livet. Men sanningen är att de flesta återhämtar sig eller hittar fram till ett fungerande liv. Det gäller även ”tyngre” diagnoser som schizofreni.

Källa: hjarnkoll.se

Då jag själv har en del diagnoser som jag kämpat med hela mitt liv så var jag otroligt tacksam att hitta Hjärnkoll, mailade genast om att få bli bloggsupporter och är nu otroligt tacksam över att vara godkänd och nu även länkas på deras sida med min kategori Den andra Johanna där jag skriver om mina dagar, tankar och diagnoser.

Gör som jag: bli Hjärnkoll-supporter och berätta hur du ska bryta tystnaden kring psykisk ohälsa – ett viktigt bidrag för ett psykiskt friskare Sverige. Gå in på www.hjarnkoll.se

Gilla Hjänkoll på Facebook!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.