Välkommen!

Är en 34årig Stockholmsmorsa.
Mamma till Minna [081124],
Love [100626] och
Elias [160110].
I bloggen skriver jag om vardagen, mående, tankar & känslor och mina diagnoser.
[Den andra Johanna]
Skriver även om dotterns ovanliga kromosomavvikelse, lindriga utvecklingsstörning och ADHD, sonen Loves ADHD.


Follow on Bloglovin
Nedräkning:
Arkiv:
Rökfri
Slutade röka12 augusti, 2018 - 22:00
8 månader sedan.

Vad ser ni?

Om ni har lust får ni gärna besöka min viktblogg och kommentera vad ni ser på bilden?
Fick göra denna ”uppgift” för många år sedan när jag hade bulimi, rätt nyttigt att be om andras åsikter när man själv ser något ur en (enligt läkarna) ”felaktig verklighet”.
Ni behöver kanske inte vara brutala och skriva ”Tjockt monster” även om det är vad du nu ser, men ärlighet är jag ute efter, så tycker du jag ser mullig eller tjock ut och att jag ser, cha ”slapphudad” och sliten ut så skriv det då.

Jag är alltså inte ute efter att någon ska känna sej tvungen att skriva att  jag är fin.
Jag vet vad jag ser, men jag vet inte vad andra ser utan jag tror mej veta, så därför frågar jag.

8 Responses to Vad ser ni?

 • Erik Forsling skriver:

  Hej igen Johanna!

  Knepigt, men det är andra gången nu, som jag läser det du berör, medan jag lyssnar till delvis besläktat tema på radion!

  Tänkte att jag skulle hinna skicka kommentar medan jag ännu lyssnade, mest som en ”kul grej”. Men, det var ett kort program, och slutade kl. 19:00, så jag ägnade mig åt lite annat, istället för att stressa – och vips är nu klockan mycket igen, med tanke på allt jag vill göra; och jag lyssnar på gårdagens ”Kalejdoskop” av Johanna Beckman på datorn. Fantastiska, många av de där mixarna, av olika producenter. Andrea Tarrodis kommande kompott imorgonkväll ser jag fram emot. P2 är kanalen.

  Din halva uppmaning till oss läsare att besöka din viktblogg har jag ännu inte följd, och överväger om jag ska göra det eller inte. Vill du det så gör jag det, men anledningen till att jag avstått nu, är att jag inte bara vill gå in där och titta, för att sedan lämna bilderna därhän – utan att leverera det du ber om. Tillfredsställd nyfikenhet utan ansvar, kallar jag det. Och nu har jag ingen möjlighet/tid att ge dig seriös respons på det du frågat efter.

  Ditt inlägg framkallade några bilder i mitt huvud, det får man ju oftast när man läser texter, men någon monster/äckelfaktor kommer du inte att få som svar från mig – det kan jag skriva redan nu. Jag ser inte mina medmänniskor ur de aspekterna. Visserligen är föraktet i samhället för överviktiga, och även motsatsen – ”taniga stackare”, ”skelett” – skrämmande stort. Många undersökningar har visat hur, fr.a. överviktiga, diskrimineras och ringaktas i samhället – helt utan relevant orsak. Och jag avskyr det fenomenet.

  Du vet, det där med ful eller snygg, det skiter jag i, liksom tjock eller smal. Och den som ser ut som den mest bisarra personen – enligt någon mysko definition – kan mycket väl vara den mest fantastiska.

  Utseenden är dessutom inte mitt stora intresse – eller, jo, … det är det också; men då inte i värderings/uppskattningssyfte, utan därför att utseenden är intressanta i sig, spännande. De kan väcka associationer och tankar kring en människas liv.

  Om jag själv räknas som ful eller snygg, tråkig eller intressant; det lämnar jag åt andra att avgöra. Vet ärligt talat inte själv. Men skulle jag påstå att jag inte har övervikt, då finge jag nog rodna ända ner till tårna! Trots att jag inte är värst där heller … suck …. men det är liksom lite enklare när man är gubbe.

  Långt från temat blev det, men när jag just öppnat detta inlägg och läste, började inslaget nedan:

  Programmet jag lyssnade till var ”Apropå – Flickkroppen” ( http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4385 ).

  Förlåt att detta blev oproportionerligt långt och spretigt! Jag ska ge de kommentarer din fråga gäller, om jag besöker sidan, eller om du ber mig göra det. Godnatt – gryningen väntar.

 • Åh vad längesen man kikade in här.. Har följt dig tidigare men pga brist på tid och fokus på annat så har jag inte hunnit.. Men oj vilken förändring (tittat på viktbloggen) och tycker du har gjort ett fantastiskt jobb! Jag vet hur det är att kämpa ner sig. Jag blev besatt av träning efter min första dotter och gick ner 35 kg på ett år. Och nu är min andra dotter 9 månader och jag har haft sååå mkt för mig och träningen har har jag lagt på hyllan.. Men blir otroligt inspirerad när jag läst din viktblogg! Tycker du ser väldigt hälsosam ut, tycker du ser ”normalviktig” eller smal kanske man ska säga.. Visst lite hull finns på magen men du har ju fött två barn och det är ju på gränsen till inget hull alls! Ska defentivit kolla din blogg oftare så jag kan börja pallra mig ut och springa igen så jag kan bli av med mina kilon!

 • Johanna skriver:

  Hej Erik!

  Ja, alltså för mej är människor vackra beroende på deras personlighet.
  En person som kanske fysiskt ser bra ut kan i mina ögon vara ful då den kanske är oärlig och elak.
  Medan en människa som jag från början kanske inte lagt märke till eller kanske inte tyckt varit ”min typ” kan bli så vacker av att vara en varm och omtänksam människa.

  Däremot tycker jag inte om mitt eget utseende, hur snäll, omtänksam och rolig andra än tycker jag är.

  Hoppas du haft en bra vecka hittills!

 • Erik Forsling skriver:

  Johanna!

  Du är onekligen bättre på att sammanfatta ett resonemang, än vad jag är! Vi verkar ha samma grundsyn! Du har också rätt i dina ord kring det egna utseendet – det där är ingen enkel sak att avgöra, och det är lätt att ringakta sig själv – såväl fysiskt, psykiskt som socialt. Och vill man vara den perfekta människan, då måste alla de där tre där komponenterna harmoniera! Men, vem fan vill vara perfekt – inte jag i alla fall.

  Och, … det är inte lätt att uppskatta sin egen skönhet – om man inte ser den!

  Det där med självbilder är svårt, sade en gång en bekant till mig. Och jag har tagit det till mig. Den gången gällde det inte någon av oss båda, utan kamraten syftade på en s.k. offentlig person, som beskrev sig själv på ett sätt – men agerade på ett annat.

  Tack för dina alltid vänliga ord – även i en tung tid för dig. Sovdags igen. I morgon ska fabriken gnaga på mig en sista gång, innan helgen. Du verkar stå utanför arbetsmarknaden – vilket JÄVLA ord! – och vill in. Vet du hur jag brukade resonera, när jag var gnuttan offside? Såklart vet du inte, hur skulle det gått till!?

  Jo, jag tänkte: Nu vill jag verkligen få ett jobb, så att jag får någonting att längta bort från! För så blir det alltid, när man är fångad i ekorrhjulet. Rulla, rulla, rulla – men hur fan stannar man det, när man är därinne. Kom sedan inte och säg att livet inte är paradoxalt!

  Önskar dig allt det bästa, och fr.a. en fin helg!

 • Johanna skriver:

  Gokväll eller Gonatt Erik.

  Jag vill absolut inte vara perfekt, men jag vill känna att jag alltid förbättras, ändras åt det bättre och inte tvärt om.

  Mja, jag jobbar inte, vill börja med arbetspraktik och ja, det var tänks så tills FK satte käppar i hjulet som vanligt, så nu är jag rädd att jag är påväg mot sjukskrivning igen, så jag kämpar.

  Ha en fin helg!

 • Erik Forsling skriver:

  Hoppas att du inte trodde att jag trodde, att du vill vara perfekt. Sådant intryck har jag aldrig fått. Det där om perfektheten var bara ett allmänt resonemang! Många vill nämligen vara det, perfekta, och vissa tror sig redan vara det. Jag tillhör ingen av grupperna. Det var det jag menade.

  Min nuvarande visstidsanställning på en medelstor fabrik i mikrobygden slirade jag in på, just via en praktiksituation – inte rehabilitering – utan i form av en ”ardetsmarknadsåtgärd”. Vaktmästaren, som inte funnits sedan några år tillbaka, återuppstod i.o.m. min ankomst. Och jag är ännu kvar en tid. Efter nyår vet jag inte hur min livskalender ser ut.

  Vet du Johanna, jag vet det också, de är myndigheterna är inte lätta att tampas med. De har all makt, all beslutanderätt och ibland verkar fullständigt godtycke regera besluten. Det är bara att slåss. Själv har jag inte haft problem med F-kassan, men mot min A-kassa – som jag betalat avgift till – fick jag gå till domstol.

  Och vet du tjejen, ensam och utan uppbackning, men med glödande tangentfingrar vann jag mitt fall, som jag redan från början trodde var hopplöst. De rättsbevarande instanserna fungerar trots allt; ibland.

  Din mening ”Mja, jag jobbar inte, vill börja med arbetspraktik …”, låter nästan som om du ber om ursäkt för dig själv (det var väl ”mjaet” jag närmast syftade på). Gör inte det!

 • Johanna skriver:

  Hej Erik!
  Nej då, tolkade inte som att du riktade det med ”perfektheten” mot mej. Smile

  Okej, oj jobbigt att inte veta hur det blir efter nyår? Håller tummarna för det bästa och att det blir som du önskar.

  Jo, FK har man bråkat mycket med genom åren tyvärr..
  Oj, du verkar väldigt observant, mer än övriga i vårat samhälle..
  Jag känner faktiskt ofta att jag måste be om ursäkt, att jag ska skämmas för att jag är 28år och utan jobb, varit sjukskriven så mycket o.s.v.
  Folk har en tendens att se ner och prata illa om ”oss” som sjukskrivna och så, att vi är lata och att vi lever på andras skattepengar för att vi inte har vettet att slita och jobba som alla andra.Thinking

  Hoppas du får en fin dag!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.