Välkommen!

Är en 34årig Stockholmsmorsa.
Mamma till Minna [081124],
Love [100626] och
Elias [160110].
I bloggen skriver jag om vardagen, mående, tankar & känslor och mina diagnoser.
[Den andra Johanna]
Skriver även om dotterns ovanliga kromosomavvikelse, lindriga utvecklingsstörning och ADHD, sonen Loves ADHD.


Follow on Bloglovin
#4 BF 190927

Nedräkning:
Arkiv:
Rökfri
Slutade röka12 augusti, 2018 - 22:00
16 månader sedan.

Sjuk förälder?

Ja, blev lite inspirerad av gårdagens ärliga inlägg.

Detta inlägg kommer väcka känslor hos många, vissa kommer hålla med mej, andra kommer bli upprörda, några kanske vill diskutera o.s.v.

Detta inlägg kommer handla om något väldiskuterat, dock diskuteras det inte så öppet..
Nämligen..
Ska sjuka människor få bli föräldrar?

Nu är det juh så att det finns sjuka, sjuka och sjuka..
Psykiskt sjuka & fysiskt sjuka.
Mindre sjuka & väldigt sjuka.

Så har alla, hur sjuk man än är, rätt att ”skaffa” barn?

Jag är enligt mina journaler, väldigt sjuk.
Inte farlig för andra, men farlig för mej själv.
I mina journaler nämns självmordsbenägen, självdestruktiv, sjukdomshistorik sedan 9 års ålder.
..och ja, detta stämmer.
Jag har flertalet gånger försökt ta slut på mitt liv, jag har sedan 9 års ålder skadat mej själv på olika vis, har missbrukat droger i många år o.s.v.
..men till detta hör även det att..
Jag har inte försökt ta livet av mej sedan jag blev mamma till Minna, visst kan tankarna dyka upp, men i mitt hjärta finns alltid Minna och hon får mej att kämpa emot självmordstankarna.
Jag har inte skurit, bränt mej eller annat på 2 år, sedan graviditeten med Minna.
Jag har varit ren från droger sen snart 6 år tillbaka, mycket tack vare behandlingshem, men mest tack vare min familj, Jonas och Minna.
Jag har insett att läkare haft rätt i att diagnosera mej med alkoholism, och jag har varit nykter sedan sommaren 2009, innan dess drack jag ytters sällan, kanske 3 gånger per år, men när jag väl drack drack jag okontrollerat mycket, farligt mycket i mängd.
Min alkoholkonsumtion och hur ofta jag drack dämpades rejält när jag träffade Jonas, innan drack jag alkohol flera gånger i veckan och i kopiösa mängder.
Kan fortsätta skriva det mörka ur mitt liv.. men hur dystert vore inte det att läsa?
Har tagit mej ifrån det som går.
Skadar mej inte, försöker inte ta mitt liv, missbrukar inte droger eller alkohol, slutat röka och lever på kärleken till och från min dotter, och kommande bebis..
Självklart även Jonas & min familj..

Så..
Är jag för sjuk för att bli / vara mamma?
..och vem har rätten att avgöra detta?

När är man för sjuk för att vara förälder?
Enligt mej, när du är så sjuk att du inte kan ta hand om ditt barn eller är farlig för ditt barn.

Har en nära vän som har fibromyalgi, enligt mej är hon en bra mamma.
Trots smärta tar hon hand om sitt barn och när det blir för mycket ber hon sin sambo om hjälp.

När jag mår så dåligt att mitt mående kan drabba Minna ber jag Jonas eller min mamma om hjälp.

Men.. gör inte alla helfriska människor detsamma?
Alla föräldrar behöver väl avlastning någon gång?

Så, vad tycker du om detta?
Skriv gärna din åsikt om detta ämne!

Är det bra att jag skriver om detta, vill ni läsa mer liknande inlägg, fast om andra saker?

14 Responses to Sjuk förälder?

 • Jag tycker du har helt rätt. Jag tror att man blir ”frisk” när man får barn, barn ger sån fantastisk kärlek och man måste helt enkelt ändra sig själv, vilket jag tror man gör! Jag tycker att alla människor har rätt att få barn, så länge det inte är skadligt för barnet så att säga. Alltså tycker jag inte att våldtäcksmän, pedofiler och misshandlare osv ska få vara förälder..

 • Malin skriver:

  Oj, vilket liv du har haft! Men det låter ju verkligen som du mår mycket bättre nu, det gläder mig. Jag tycker att sjuka, precis som andra, ska ha rätt att skaffa barn. För dig verkar det ju som att det har hjälpt dig i din sjukdom och som du säger, alla behöver ju avlasning någon gång. Det finns ingen som orkar allt liksom..

  Och angående den pinsamma mamman du skrev om: HAHAHA. Det är ju bara ett jättekonstigt beteende, otroligt omoget!

 • Det är lite svårt det där, för det beror så mycket på hur sjuk man är eller på vilket sätt man är sjuk. Men jag håller med dig om att man inte borde ha barn om man är för sjuk för att kunna ta hand om det eller skulle skada det eller sig själv.
  Men det gäller de som är friska likväl som de som är sjuka, en fullt frisk person kanske ändå inte är lämpad som förälder av olika anledningar.
  Och alla behöver avlastning ibland

 • Wifie skriver:

  Är man frisk nog för att fatta ett beslut om att ta hand om en liten människa, som ska bli en stor människa, för resten av sitt liv kan man ju inte vara för sjuk? Alla som är sjuka har väl tänkt över det, både en och två gånger. Någon annan kan ju aldrig säga att någon är för ”sjuk” för att skaffa barn så länge det inte handlar om att denna person är oförmögen att ta hand om sig själv eller omyndigförklarad osv.

  De flesta föräldrar behöver säkert avlastning ibland, friska som sjuka. Detta är inget jag kan kommentera eftersom jag aldrig behövt avlastning, någonsin!

 • Wifie skriver:

  Hoppsan! Menade absolut inte som något kritik!? Säger bara att jag inte kan uttala mig om den biten än eftersom jag faktiskt ALDRIG behövt ”avlastning”!

 • Wifie skriver:

  Bra! Smile Men det var inte det jag sa heller. Bara att jag inte ännu kan uttala mig om det eftersom jag aldrig behövt det och VET INTE om jag någonsin kommer behöva det heller. ALLA behöver ju faktiskt inte avlastning. Min mamma har aldrig behövt avlastning när jag var liten t.ex. Smile De flesta behöver säkert, men kanske inte alla! Smile

  Hoppas ni har det bra och att Minna snart är fri förkylningen! Smile

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.