Välkommen!

Är en 34årig Stockholmsmorsa.
Mamma till Minna [081124],
Love [100626] och
Elias [160110].
I bloggen skriver jag om vardagen, mående, tankar & känslor och mina diagnoser.
[Den andra Johanna]
Skriver även om dotterns ovanliga kromosomavvikelse, lindriga utvecklingsstörning och ADHD, sonen Loves ADHD.


Follow on Bloglovin
#4 BF 190927

Arkiv:
Rökfri
Slutade röka12 augusti, 2018 - 22:00
2,2 år sedan.

Stockholm – en underbar museität huvudstad

Längtar du efter att få nya perspektiv och lära dig saker under semestern?
Eller vill du få skönhetsupplevelser och se vackra miljöer? Besök ett museum!

Från Arkitekturmuseet till Östasiatiska museet – listan över museer i Stockholm med omnejd rymmer nära hundra namn.
Och från A till Ö behöver det inte vara långt – såväl Arkitekturmuseet som Östasiatiska museet ligger faktiskt vackert belägna på Skeppsholmen. Arkitekturmuseet är dessutom granne till Moderna museet, och på väg ut till Skeppsholmen passerar du Nationalmuseet.

På Nationalmuseet visas äldre måleri, skulptur och grafik samt konsthantverk och design fram till i dag.
Museet har också världens största samling av miniatyrer. 1900-talets målarmästare hittar du på Moderna Museet – här finns verk av bland andra Henri Matisse, Pablo Picasso och Salvador Dalí.
Utanför museet står en mobil av Alexander Calder, och i backen nedanför kan man glädjas åt skulpturgruppen Paradiset av Niki de SaintPhalle och Jean Tinguely.

Konst hittar du även på fler museer i huvudstaden. På Djurgården ligger Prins Eugens Waldermarsudde, med skulpturer och målningar av svenska konstnärer som var samtida med målarprinsen, och Thielska galleriet med en unik samling nordisk sekelskifteskonst. Båda museerna är inredda i tidigare privatbostäder som ligger belägna i vackra omgivningar.

På Djurgården ligger även friluftsmuseet Skansen där du kan lära dig om de svenska landskapens traditioner och besöka stugor som hämtats från olika delar av Sverige. Här finns också en djurpark och ett akvarium med apor, krokodiler och fiskar.
Har du barn med dig kommer de säkert att uppskatta såväl Skansen som Junibacken, ett museum med miljöer från Astrid Lindgrens och andra författares barnböcker som ligger bakom Nordiska museet.

Nordiska museet är det största museet på Djurgården. Byggnaden som ska påminna om ett renässansslott rymmer utställningar om svenska trender och traditioner.
Vid vattnet en bit därifrån hittar du Vasamuseet med regalskeppet Vasa och utställningar om skeppet och den tid då hon byggdes, 1600-talets Sverige.

Efter besöket på Vasamuseet kan du promenera längs den vackra Djurgårdsbrunnskanalen till Sjöhistoriska museet på Gärdet. Museet beskriver skeppsbyggandets historia och har en stor samling krigsfartygsmodeller.
Är du intresserad av teknik kan du sedan gå vidare till Tekniska museet. Här kan du lära dig om rymden i Rymdutställningen och göra egna experiment i Teknorama. Det finns också en 4D-biograf, Cino4 som den heter.

Museerna ligger inte bara tätt på Skeppsholmen och Djurgården utan också i centrum av Stockholm.
På Sergels torg hittar du Kulturhuset, vars tillfälliga utställningar spänner över många områden.
På Gustav Adolfs torg vid Kungsträdgården ligger Dansmuseet, vars rika samlingar omfattar såväl dans som teater, foto och bildkonst.
Här kan du bland annat lära dig mer om den scenkonst som de ryska och svenska baletterna stod för i Paris på 1910-och 20-talen.

På Stockholms slott i Gamla stan kan du besöka representationsvåningarna med konst och inredningar från 1700-, 1800- och 1900-talet. Det finns två till museer i anslutning till slottet: Livrustkammaren, som visar vackra kröningsvagnar och praktfulla dräkter som burits av svenska kungligheter genom tiderna, och Gustav III:s antikmuseum där du kan titta på antika skulpturer.

Listan på museer i Stockholm är lång, och här har vi bara kunnat nämna några av dem.
Ta in på något av alla billiga hotell i Stockholm och ägna några dagar åt museibesök under nästa semester!

2 Responses to Stockholm – en underbar museität huvudstad

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.